23-09-2016

Eerste levering Nederlands kalfsvlees naar de VS

In het bijzijn van Eurocommissaris Phil Hogan werd vrijdag in de Rotterdamse haven een container kalfsvlees van de VanDrie Group vrijgegeven voor export naar de Verenigde Staten. Het betreft een belangrijke levering. Voor het eerst sinds de BSE-ban en het EU-verbod op Amerikaans hormoonrundvlees die eind jaren ’90 van de vorige eeuw werden ingesteld, is de export van Nederlands kalfsvlees naar de VS weer mogelijk.


De heropening van de Amerikaanse markt voor Nederlands kalfsvlees is een lang en omvangrijk traject geweest. Alhoewel al in 2009 een oplossing werd gevonden voor het hormoongeschil tussen de EU en de VS, volgde pas in 2014 de opheffing van de BSE-ban door de VS. Hierdoor werd het mogelijk voor de Nederlandse overheid om met haar Amerikaanse equivalent afspraken te maken over de voorwaarden voor het exporteren van Nederlands kalfsvlees. Na diverse inspecties en systeemkeuringen volgde halverwege 2016 de uiteindelijke goedkeuring en werd Nederland officieel markttoegang verleend. 

Het vrijgeven van de container ging gepaard met speeches van Phil Hogan (Eurocommissaris Landbouw en plattelandsontwikkeling), Martijn van Dam (Staatssecretaris Economische Zaken), Annie Schreijer (Europarlementariër namens het CDA) en Henny Swinkels (Director Corporate Affairs VanDrie Group). 

Henny Swinkels markeerde het historische karakter van deze eerste levering. “In de jaren ’90 was de Amerikaanse markt een belangrijke afzetmarkt voor ons bedrijf. Na een kleine 20 jaar wordt het eindelijk weer mogelijk om daar onze kwaliteitsproducten af te zetten. We waarderen de inzet van de EU, het ministerie van Economische Zaken en de NVWA hierin zeer. We zien dit moment als een gouden kans en verwachten onze marktafzet hier te kunnen opbouwen. Kalfsvlees is geen onbekend product. Op 10 oktober viert men bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de feestdag Columbus Day. Een dag om de ontdekking van het Amerikaanse continent te vieren. Zoals men traditioneel bij Thanksgiving kalkoen eet, eet men met Columbus Day kalfsvlees. Nu kan dat Nederlands kalfsvlees zijn.” 

Kalfsvlees kent een lange historie in de Verenigde Staten. De vele Franse en Italiaanse immigranten die naar de VS vertrokken, hebben hun lokale tradities van het consumeren van kalfsvlees meegenomen. Kalfsvlees is en was in Italië en Frankrijk een veel gegeten vleessoort. Ook wint de Europese keuken aan populariteit in de VS. Swinkels: “De vraag naar Nederlands kalfsvlees is er. Met onze ketenintegratie kunnen we voldoen aan de strenge eisen rond kwaliteit, maar ook kwantiteit. We zijn in staat om continu aan consumentenwensen te voldoen. We hopen dat we de populariteit van kalfsvlees op het Amerikaanse continent kunnen vergroten.” 

Foto: COV.  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding