Wat gebeurt er op een kalververzamelplaats?

Om de markt met voldoende volume te bedienen, komen buitenlandse kalveren naar Nederland. Ruim 75% van deze kalveren komt uit de regio: namelijk Duitsland en België.

29-01-2020

De Nederlandse kalverhouderij importeert een deel van haar kalveren uit het buitenland. De reden hiervan is dat in Nederland niet voldoende kalveren geboren worden. De kalfsvleesmarkt is een internationale markt waarbij voldoende volume nodig is om te kunnen leveren aan retail, foodservice en andere afnemers. Ruim 75% van de geïmporteerde kalveren komt uit de regio: namelijk Duitsland en België.

Kalveren die uit het buitenland komen, worden eerst verzameld op een verzamelplaats. Gejo Boerkamp die net over de Nederlandse grens in Duitsland een verzamelplaats beheert, legt uit hoe deze importen gerealiseerd worden. “In de ochtend  worden kalveren vanuit de Duitse regio’s naar ons bedrijf gebracht, waarna de kalveren in grote strohokken worden verzameld. Bij aankomst krijgen de kalveren te drinken en worden ze gesorteerd op grootte en gewicht.” Bij dit sorteerwerk komt veel vakmanschap kijken. Met het blote oog worden de dieren in alle rust op de kilo nauwkeurig bij elkaar gezet. Er komt geen weegschaal of meetlint aan te pas. “Dit sorteren is belangrijk voor de gezondheid van de kalveren”, vervolgt Boerkamp. “Door dieren bij elkaar te zetten die allemaal even groot zijn, vergemakkelijken we het werk van de kalverhouders. Ook dragen we zo bij aan goede diergezondheid. Even sterke kalveren bij elkaar zorgt dat we minder antibiotica hoeven te gebruiken. Bij het sorteren wordt ook onderscheid gemaakt tussen kalveren van een vleesras of kalveren van het bekende Holstein melkveeras. Door een goede planning vooraf krijgen kalverhouders een uniforme koppel kalveren, dat ten goede komt aan de groei en gezondheid van de dieren.”

 Nadat de kalveren gerust hebben, reizen ze door naar Nederland. Voordat de kalveren op transport gaan, worden ze eerst gekeurd door een overheidsdierenarts. Deze dierenarts controleert de papieren en de herkomst van de dieren en geeft vervolgens een exportvergunning en een gezondheidsverklaring af. Boerkamp: “Geïmporteerde kalveren komen over het algemeen uit landen, die verder zijn met de bestrijding van dierziekten dan Nederland. In theorie is de insleep van dierziekten door kalverimport dus al klein. Door de extra controle van de dierenarts weet men zeker dat alleen gezonde kalveren waarvan de herkomst bekend is, 30 kilometer verderop de Nederlandse grens over gaan.”

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding