Veiligheid en Continuïteit bij het Italiaanse Zoogamma

De Coronamaatregelen zijn wereldwijd ontwrichtend. Toch werd er in de keten van de VanDrie Group ‘gewoon’ doorgewerkt. Maar hoe normaal is dat eigenlijk? Voor het antwoord op deze vraag laten we onze Italiaanse collega’s aan het woord.

25-06-2020

Op de Po-vlakte in Noord-Italië torenen de productielocaties van Zoogamma uit boven het vlakke landschap. De hoogte is nodig om de indrukwekkende droogtorens te kunnen huisvesten. In Ghedi en Casalbuttano worden de producten van Zoogamma gemaakt.

Bij Zoogamma staat de productie van twee artikelen centraal: het maken van weipoeder (in Casalbuttano) en kalvervoeder (in Ghedi). De herkomst van wei, die veelvuldig gebruikt wordt in kalvermelk, ligt in de productie van kaas. Om van melk, kaas te maken moet de vaste stof, ook wel wrongel genoemd, gescheiden worden van vloeibare stof (wei). Hiervoor wordt stremsel gebruikt. Stremsel is een bindmiddel dat de melk samenklontert.  

In Noord-Italië zijn vele kaasmakers aanwezig. Daarmee is de ligging van Zoogamma ook logisch te verklaren – dicht bij de bron van de benodigde ingrediënten. In de regio worden kazen van wereldklasse gemaakt, denk aan Grana Padano en Parmigiano Reggiano. Waar veel kaas wordt gemaakt, blijft veel wei over. Voor de kaasindustrie een restproduct, maar voor Zoogamma een waardevolle grondstof.

De recente ontwikkelingen rondom COVID-19 hebben hun sporen achtergelaten binnen het bedrijf. Paulo de Waal, directeur van Zoogamma, vertelt: “We hebben de impact heel nauw gevoeld. Zoogamma ligt in Lombardije, een door Corona hardgeraakte regio in Italië. Drie van onze medewerkers raakten besmet. Tot onze grote verdriet is één collega overleden. De andere twee krabbelen langzaam weer op. We zullen deze crisis altijd met ons meedragen.”

Veiligheid staat binnen onze keten en processen voorop. Dat gaat verder dan enkel voedselveilig produceren, zeker in dit soort uitzonderlijke situaties. Het borgen van de veiligheid van medewerkers is essentieel. Zoogamma werd namelijk aangewezen als cruciaal bedrijf in de voedselketen door de Italiaanse overheid en kon tijdens de crisis blijven produceren. Paulo de Waal geeft aan: ‘’Naast de strikte bedrijfsveiligheidsregels die we direct hebben geïmplementeerd betekende het ook dat we passende stappen moesten nemen binnen onze productie. We moesten zo goed als het kon door blijven produceren. De schakels in onze waardeketen zijn namelijk sterk afhankelijk van elkaar. We werken met reststromen uit andere sectoren en zijn toeleverancier voor verschillende producten. Door de situatie waren we wel genoodzaakt om onze productie terug te brengen. Een maatregel met veel impact: productiebeperkingen in één van de schakels heeft direct impact op het proces van andere ketenschakels.’’

Binnen Zoogamma wordt in een normale situatie ongeveer 35% van al het Italiaanse wei verwerkt. Het tijdelijk afschalen of stopzetten is daardoor een ingrijpende maatregel.

Door constant contact met andere ketenschakels en de lokale overheid werd een passende oplossing gevonden voor uitdagingen op het gebied van veiligheid, transport en beschikbaarheid van grondstoffen. - Paulo de Waal

De pandemie en bijbehorende veranderende situatie bewijzen volgens Paulo dat het anders kan. Samenwerken met leveranciers, afnemers en autoriteiten kan ook op afstand. Dit biedt ruimte om kritisch naar eigen processen te blijven kijken. Paulo: ‘’We zien dat we hierdoor meer tijd overhouden. Dit kunnen we gebruiken om ons productieproces verder te optimaliseren. De Coronacrisis vormde daarnaast voor ons een soort van reset. Het heeft bewust de term ‘luisteren’ naar voren gehaald. Luisteren naar de behoeften van onze leveranciers, klanten en medewerkers. Als onderdeel van de VanDrie Group zien we dat we voorop lopen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Deze Noord-Europese traditie kunnen we verder inbedden in onze Italiaanse roots.”

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding