Picture taken before COVID-19

Picture taken before COVID-19

VEELZIJDIG VET

Eeuwen geleden wisten we het al: dierlijk vet is een waardevol bestandsdeel, rijk aan energie en smaak. Bovendien is het toepasbaar in diverse producten...

28-09-2020

Eeuwen geleden wisten we het al: dierlijk vet is een waardevol bestandsdeel, rijk aan energie en smaak. Bovendien is het toepasbaar in diverse producten. De 2,5 miljoen ton aan dierlijke vet die per jaar in de Europese Unie wordt geproduceerd, vindt daardoor gretig aftrek bij uiteenlopende afnemers. Van smaakmaker in gerechten tot het (deels) vervangen van fossiele grondstoffen en palmolie: dierlijk vet is in het alledaagse leven herkenbaar én onherkenbaar terug te vinden als waardevolle grondstof.

Van afsnijdsel naar grondstof

We produceren kalfsvlees naar wens van onze afnemers. Vleesdelen worden gesplitst, verdeeld en bijgesneden, wat bekend staat als kanten. De instructies die onze kanters krijgen variëren van een hele bovenbil of kalfshaas tot een rij ribben of een enkele lende. Tijdens het bijsnijden van de verschillende vleesdelen worden alle afsnijdsels bewaard en vervolgens zorgvuldig gescheiden en verzameld. Zo ook het vet. Vanuit onze kalfsvleesverwerkende bedrijven vindt het kalfsvet vervolgens haar weg naar vetsmelterijen of bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie die het verder verwerken.

Rendering

Voordat dierlijk vet als grondstof gebruikt kan worden in nieuwe producten, moet er een bewerkingsproces plaatsvinden waarbij het vloeibare bestandsdeel wordt gescheiden van het vaste bestandsdeel. Dit proces wordt rendering genoemd en gebeurt door verhitting op 90°C. Beide bestandsdelen hebben waarde, maar worden verschillend gebruikt en hebben ook verschillende bewerkingsstappen.

Het vaste bestandsdeel wordt na het scheidingsproces gesteriliseerd, waarmee het voedselveilig wordt gemaakt. Het bevat veel eiwitten, waardoor het zeer geschikt is voor zowel humane consumptie als diervoeding. Het vloeibare gedeelte moet na het scheidingsproces nog een aantal verschillende bewerkingsstappen ondergaan. Door te filteren, ontzuren en splitsen, wordt een hoogwaardig vet gecreëerd dat vervolgens verwerkt wordt in food en non-food producten.

Kanen - in de volksmond kaantjes genoemd – worden gemaakt van het vaste bestandsdeel van dierlijke vetten. In de traditionele Nederlandse keuken eet men kaantjes warm of koud met wat zout bestrooid op roggebrood of bruinbrood. Ook zijn ze een heuse smaakmaker door de stamppot.

Waar zit het in?

De voedingsmiddelenindustrie verwerkt het grootste gedeelte van dierlijk vet in tal van producten, vanwege de rol die het speelt in smaak, textuur en houdbaarheid. Ook diervoederproducenten verwerken het om diezelfde reden in producten.

JAARLIJKS WORDEN MILJOENEN KILOMETERS GEREDEN DANKZIJ EEN BIJPRODUCT ALS DIERLIJK VET.

Verder zijn producenten van verzorgingsmiddelen en zelfs de petrochemische industrie afnemers van dierlijk vet. Vet zorgt voor smering, maar versterkt ook het reinigende en schuimende vermogen van verzorgingsproducten zoals shampoo, huidcrème, make-up en zeep. In bepaalde producten is het daarom een bruikbaar alternatief voor palmolie.

Dierlijk vet is geschikt als grondstof voor verf, anti-vriesmiddelen en lijm. Met een aantal extra verwerkingsstappen kan dierlijk vet zelfs fossiele grondstoffen deels vervangen. Hiervoor wordt het gebruikt als bestandsdeel voor biobrandstof, wat een lagere CO2-uitstoot heeft dan reguliere brandstof. Jaarlijks worden daardoor miljoenen kilometers gereden dankzij een bijproduct als dierlijk vet.

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding