Van Drie kalverhouder investeert extra in dierenwelzijn en duurzaamheid

Van Drie kalverhouder Marco van Hamersveld vertelt over zijn investeringen in dierenwelzijn en duurzaamheid.

06-01-2020

Wie bij de familie Van Hamersveld de kalverstal in komt, voelt en ziet serene rust. Kalveren kijken nieuwsgierig naar diegene die de stal binnenkomt. 

Van Drie kalverhouder Marco van Hamersveld was een aantal jaar geleden nog melkveehouder maar schakelde recent over naar de kalverhouderij. Dit weerhield hem er niet van een avontuurlijke stap te zetten. Bij de nieuwbouw van zijn stal investeerde hij in een rubberen toplaag op de vloer gericht op extra comfort voor de kalveren. De ervaringen na één ronde zijn positief: “Je ziet dat de kalveren op hun gemak zijn. Ze lopen vrolijk door het hok en gaan gemakkelijk liggen en staan. Ook blijven de kalveren schoon, wat erg belangrijk is voor de hygiëne” aldus Marco. “Het was best een spannende stap zeker gezien het feit dat dit type vloer nog vrijwel nergens werd toegepast toen we de investering deden. Het was mooi dat we daarbij gebruik konden maken van de investeringsregeling van de overheid”. 

De investeringsregeling is bedoeld om kalverhouders financieel te ondersteunen bij extra stappen op het gebied van duurzaamheid en/of dierenwelzijn. Onder andere de VanDrie Group heeft zich hard gemaakt voor de totstandkoming van de regeling. De aandacht voor dierenwelzijn zie je in de nieuwe stal van Marco niet alleen terug in de vloer. 

De stal laat veel daglicht binnen; meer dan wettelijk verplicht is. Ook is er geïnvesteerd in automatisering van het voeren en ventilatie. Dankzij de goede ventilatie zijn de kalveren gezond en zien ze er alert uit. “Je houdt hierdoor meer tijd over voor controle en verzorging van dieren. De gordijnen voor de luchtinlaat van het ventilatiesysteem zijn gekoppeld aan een weerstation. We kunnen snel het klimaat in de stal aanpassen. Hierdoor loop je niet achter de feiten aan als het bijvoorbeeld harder gaat waaien”, vertelt Marco. 

Ook op het gebied van duurzaamheid is grote vooruitgang gemaakt. De kachel om de stal te verwarmen en het water heet te maken voor de melkbereiding brandt op ‘olifantengras’, een meerjarig gewas dat lokaal geteeld wordt. Op die manier kan Marco zijn stal grotendeels CO2-neutraal verwarmen.  

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding