Schils, vanuit Zuid-Limburg wereldwijde afzet

Sinds 1958 wordt in Limburg uit zogenaamde ‘bijproducten’ jongdiervoeding geproduceerd. Tegenwoordig vinden de producten van Schils hun weg naar afnemers in meer dan 75 landen wereldwijd. Hoe groeide een lokale molen uit Amstenrade uit tot een partner voor vele boeren wereldwijd?

27-05-2020

In het Zuid-Limburgse Sittard is Schils gevestigd, dé internationale producent van jongdiervoeding van de VanDrie Group met afnemers over de hele wereld. Schils maakt producten voor kalveren, lammeren en biggen. De producten worden zowel onder eigen merknaam als in klanteigen verpakking (private label) naar meer dan 75 landen wereldwijd geëxporteerd.

Sinds de oprichting in 1924 door de familie Schils in het Zuid-Limburgse dorpje Amstenrade is er veel veranderd voor Schils. Wat begon met een molen die grondstoffen maalde en mengde voor lokale bakkers, is het bedrijf nu één van de grootste internationale producenten van jongdiervoeding.

Jongdiervoeding

Sinds 1958 wordt in Limburg uit zogenaamde ‘bijproducten’ jongdiervoeding geproduceerd. Hiervoor wordt voornamelijk magere melkpoeder en weipoeder gebruikt: twee reststromen uit de zuivelindustrie. In eerste instantie werd voornamelijk kalvermelk gemaakt. Door de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Sittard in 1980 kon Schils haar assortiment uitbreiden. De productie van melkvervangers en gerelateerde jongdiervoeding richtte zich vanaf dat moment op zowel kalveren, biggen als lammeren. In 2004 werd het bedrijf onderdeel van de VanDrie Group.

De afnemer centraal

Thijs Otten, verantwoordelijk voor de verkoop in Midden- en Oost-Europa vertelt trots: “Onze kwalitatieve producten zijn niet onopgemerkt gebleven. Wereldwijd worden jonge dieren groot gebracht met de producten uit Sittard.” Hij vervolgt: “Wat klanten onder andere erg waarderen is dat we onze tracking and tracing van individuele grondstoffen compleet hebben gewaarborgd. Zo kunnen we voldoen aan de hoge eisen van onze klanten en dit ook altijd aantonen.” De vraag om flexibel te kunnen produceren, is volgens Thijs is afgelopen jaren steeds groter geworden. Een taak die Schils als geen ander op zich neemt. Zo is het mogelijk om in samenspraak met de productdeskundigen bij Schils, diervoeding samen te stellen die past bij de wensen van afnemers. ‘’Samen met de klant bekijken we telkens weer wat de beste strategie, producten en benodigde ondersteuning is voor een bepaalde regio of eindgebruiker. We hechten veel waarde aan de kennis en expertise van beide kanten, waardoor er een solide partnerschap ontstaat,’’ aldus Thijs Otten.

Investeren in kwaliteit

Voldoen aan hoge eisen op het gebied van kwaliteit, streven naar vernieuwing en inspelen op veranderende behoeften, is Schils’ filosofie. Om boeren wereldwijd te blijven ondersteunen met passende producten is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd.

‘’ We hechten veel waarde aan de kennis en expertise van beide kanten, waardoor er een solide partnerschap ontstaat.’’ - Thijs Otten,  Sales Manager Midden- en Oost-Europa Schils. ‘’

In 2019 is gestart met de bouw van een nieuwe productietoren. In de toren en in de rest van de productieruimtes zijn nieuwe machines in gebruik genomen. Een zakkensnijlijn, waarmee grondstoffen zo efficiënt mogelijk uit hun verpakking gehaald worden, bigbag-losstations, een bulkinnamestation en een kleincomponent ruimte om zo verschillende grondstoffen op te kunnen slaan.

Van zakken van 25 kilogram zuivelproduct tot bulkwagens gevuld met jongdiervoeding – van de hoogste kwaliteit en volgens klantwens; Schils kan het maken.

De aandacht voor haar afnemers eindigt voor Schils echter niet bij het afleveren van het product. In de jaren dat Schils actief is, heeft het bedrijf veel kennis opgedaan over het grootbrengen van jonge dieren. Schils ondersteunt haar partners daarom graag met kennis en ervaring. Door het delen van kennis en intensieve begeleiding in de opfok van dieren zet Schils in om haar positie als één van de grootste internationale producenten van jongdiervoeding waar te blijven maken.

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding