Samenwerken voor een toekomstbestendige kalversector

Als kwaliteitsmanager is Rozenn Levèfre verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten bij dochterbedrijf Tendriade in Frankrijk.

25-10-2019

De VanDrie Group heeft bedrijven in Nederland, Belgie, Duitsland, Italie en Frankrijk. Als kwaliteitsmanager is Rozenn Levèfre verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten bij dochterbedrijf Tendriade in Frankrijk. Daarnaast draagt zij zorg voor de kwaliteitsbeheersing van de productieketen.

Wat betekent de kalversector voor de Franse voedselproductie en handel met het buitenland?

“Frankrijk is de op één na grootste producent van kalfsvlees ter wereld. Het totaal aantal kalverhouders in Frankrijk wordt geschat op 6.000, waarvan de helft meer dan 50 kalveren per jaar houdt. Tendriade exporteert ongeveer 10% van haar producten naar het buitenland.”

Hoe belangrijk is MVO in Frankrijk? En wat verwachten stakeholders van de VanDrie Group op dit vlak?

“In Frankrijk is maatschappelijk verantwoord ondernemen eigenlijk pas sinds drie jaar onderwerp van gesprek. We merken dat er een groeiende vraag is naar verbetering van dierenwelzijn, het verlagen van milieu-impact en meer transparantie. De toekomst van ons bedrijf en onze positie als marktleider hangt af van ons vermogen om hier op te reageren. We moeten de consument transparantie bieden over onze productiemethoden en tegelijkertijd sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. Daarnaast zullen we kalfsvlees ook anders in de markt moeten zetten om volgende generaties aan te spreken, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van gemakkelijk te bereiden producten.” “Voor de VanDrie Group is het belangrijk dat zij enerzijds goed blijft communiceren over haar beloften op het gebied van MVO en anderzijds dat alle bedrijven binnen de groep deze doelstellingen oppakken. Van grondstoffenleveranciers en kalverhouders tot transporteurs en slachthuizen; iedereen moet samenwerken voor een toekomstbestendige kalversector.”

Op welke manier geef je bij Tendriade invulling aan het MVO-beleid van de VanDrie Group?

In mijn functie draag ik er zorg voor dat alle afdelingen binnen ons bedrijf – van R&D tot marketing – bekend zijn met onze MVO-doelstellingen. Ik houd de maatschappelijke ontwikkelingen die voor ons relevant zijn in de gaten en deel deze met mijn collega’s, zodat we in gezamenlijkheid kunnen nadenken over verbeterpunten. Tegelijkertijd rapporteer ik hierover aan het management om hen te ondersteunen bij strategische beslissingen.”

Wat betekent de kracht van de keten voor jou?

“We hebben het geluk een proactieve en volwassen sector te hebben die zich bewust is van de noodzaak om maatschappelijke verwachtingen te integreren in onze productiemethoden. Onze keten is klein, wat een goede beheersing van de activiteiten en verplichtingen in de diverse schakels mogelijk maakt. In Frankrijk hebben we vakbonden die werkbijeenkomsten organiseren over onderwerpen als voedselveiligheid en wet-en regelgeving. Elke schakel in de keten, dus van veehouder tot verwerker, wordt tijdens die bijeenkomsten vertegenwoordigd.

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding