Puzzelende Planners

Iedere werkdag staan de planners in onze vleesverwerkende bedrijven vroeg op om aan een uitdagende opdracht te werken: de planning van leveringen aan de afnemers.

09-04-2020

Iedere dag genieten mensen in meer dan 60 landen wereldwijd van kalfsvlees uit één van verschillende vleesverwerkende bedrijven van de VanDrie Group. Om ervoor te zorgen dat het juiste stuk kalfsvlees iedere dag weer beschikbaar is in de supermarkt of foodservice, zijn onze planners druk in de weer om iedere bestelling correct uit te leveren. Dennis Oudbier, planner bij Ekro, neemt ons mee in zijn dagelijkse planningspuzzel.

Vroege start
De werkdag van Dennis begint ’s morgens om 4 uur. Vaak is hij een van de eerste die het bedrijf betreedt; de laatste schoonmakers van de schoonmaakploeg verlaten meestal net het pand als hij binnen komt. Zijn afdeling ‘voorvlees’ is dan nog onbemand. Voorvlees is het voorste deel van het karkas en is onder te verdelen in vele snitten, waaronder de schouder en nek. Voordat de productiemedewerkers om zes uur binnenkomen moet hij ervoor zorgen dat ze direct aan de slag kunnen.

De bestellingen van afnemers zijn dan al voor een groot deel bekend voor die dag en daarmee ook voor de logistiek die ervoor nodig is. Daarnaast kunnen er nog tot een uur of twaalf extra orders bij komen, wat zijn werk nog dynamischer maakt. Dennis werkt al twaalf jaar bij de Ekro, kent veel afdelingen en heeft daardoor inzicht in de processen en is zich bewust van eventuele knelpunten waar collega’s tegen aan kunnen lopen.

Dennis moet er voor zorgen dat elk vleesdeel de best passende bestemming krijgt. Dat betekent dat hij elke bestelling moet toetsen aan de criteria van afnemers en tegelijkertijd er voor moet zorgen dat de voorraad aan producten zo optimaal mogelijk blijft.

Variabelen
Er is een aantal variabelen waarmee planners zoals Dennis te maken hebben. Afnemers hebben wensen ten aanzien van bijvoorbeeld de vetbedekking, de kleur, mate van bevleesdheid, de voeding die het dier kreeg of de origine van het dier. Door Safety Guard, het kwaliteitssysteem van de VanDrie Group, zijn deze gegevens op ieder moment inzichtelijk. Tegelijkertijd is hij afhankelijk van het aanbod aan vleesdelen dat op voorraad is.

Het toekennen van kwaliteitscriteria als vetbedekking of kleur gebeurt door een onafhankelijke instantie, het Centraal Bureau Slachtveediensten (CBS). Bovendien moet het vlees voldoende gekoeld zijn, namelijk minder dan zeven graden, voordat het mee mag op transport.  

Dennis maakt ‘s morgens vroeg eerst een voorplanning, rekening houdend met de beschikbaarheid van de vleesdelen en andere selectiecriteria. “Het is een puzzel. Soms is deze niet makkelijk op te lossen.”  Om half 7 ’s morgens is zijn eerste overleg van die dag, met de afdeling verkoop. “Ik bespreek de voortgang en wanneer ik problemen voorzie in de beschikbaarheid van de karkassen, of in een overschot van bepaalde delen dan leg ik dat voor. Soms kan een oplossing zijn dat met de afnemer wordt overlegd of het gewicht van een bestelling iets groter of juist iets kleiner mag worden.”  

“Het is een puzzel. Soms is deze niet makkelijk op te lossen.”  - Dennis Oudbier

Een uur later overlegt hij met managers van andere productieafdelingen. Volgens Dennis zijn de lijnen kort en is goede communicatie met alle betrokken afdelingen in dit proces essentieel. Het gepuzzel en de uitdaging om in korte tijd oplossingen te bedenken motiveert Dennis: “Spoedopdrachten die er tussendoor komen, wijzigingen in bestellingen: ik vind het een uitdaging om daar snel een goede oplossing voor te bedenken. Ik houd van de verantwoordelijkheid voor de interne processen. Als ik aan het einde van de dag weet dat ik enerzijds heb voldaan aan de klanteneisen en tegelijkertijd de voorraad optimaal hebt kunnen inzetten, dan word ik daar vrolijk van.“

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding