Persluchtperikelen bij Ekro

Binnen onze kalfsvlees verwerkende bedrijven produceren we dagelijks naar klantwens verschillende kalfsvleesproducten. Een proces wat meerdere vormen van energie en inspanning vraagt. Om iedere dag de best mogelijke kwaliteit te leveren, vindt er bij de kalfsvlees verwerkende bedrijven binnen de VanDrie Group geregeld onderhoud plaats.

31-08-2020

Bij Ekro, een van de kalfsvlees verwerkende bedrijven binnen de VanDrie Group, wordt elke dag een omvangrijke hoeveelheid perslucht verbruikt.

Anjo Kaatman, voorman bij de Technische Dienst van Ekro vertelt: “In ons bedrijf werken we naar klantwens, hierdoor wisselt de vraag in ons bedrijf regelmatig. Zo kan de vraag uiteenlopen van een gekoeld karkas tot geportioneerd kalfsvlees en alles wat daar tussenin zit. Dit is elke dag opnieuw voor onze planningsafdeling een puzzel. Alle kalveren die per dag uit eigen kalverhouderijen aangeleverd worden, worden dezelfde dag nog verwerkt.‘’ Conform de daarvoor geldende wet- en regelgeving worden de karkassen na de slacht gekoeld tot een kerntemperatuur lager dan 7° C. Vervolgens worden de karkassen op klantwens onderverdeeld en verpakt. De afgelopen jaren wordt steeds meer vlees uitgebeend en als consumentenproduct geproduceerd. Deze taak wordt als het ware overgenomen van de afnemers. Dit vraag om een hoge mate van kwaliteit, hygiëne, traceerbaarheid en innovatie.

Die innovatie zit onder andere in het opwekken en gebruik van perslucht. De perslucht wordt in de productie gebruikt voor bijvoorbeeld het aansturen van ventielen en cilinders, diverse besturingen, en het opwekken van vacuüm. Essentiële activiteiten voor het produceren van een voedselveilig en kwalitatief eindproduct naar klantwens.Om zowel nu, als in de toekomst, aan deze eisen te voldoen, is het onderhoud de laatste jaren flink opgeschaald. Anjo: ‘’Wij zetten ons iedere dag in om de betrouwbaarheid van onze productieomgeving op een hoog niveau te houden. Gezien de fluctuerende planning binnen ons bedrijf is het dan ook behoorlijk lastig, zo niet onmogelijk, om gedurende de week onderhoudsactiviteiten in te plannen. Vandaar dat besloten is in te zetten op onderhoudsweekenden.”

Onderhoudsweekenden

Deze onderhoudsweekenden zijn uitermate belangrijk voor een goede continuïteit in de werkweek. De technische dienst van Ekro doet dit onderhoud niet alleen. Door middel van specialisten wordt het onderhoud tot in de puntjes voorbereid. Eén van deze specialisten is Pim Duterloo. Als directeur van Airsave is hij verantwoordelijk voor het pneumatische onderhoud bij Ekro. Pim vertelt: “De belangrijkste uitgangspunten voor de onderhoudsweekenden zijn ‘minder verstoringen’ en een ‘gegarandeerde continuïteit’. Om die reden bereid ik zo’n onderhoudsweekend dan ook tot in detail voor. Logistiek-technisch is het helemaal uitgewerkt, alvorens het onderhoudsteam na een toolbox-meeting op locatie begint.’’

Een gedegen voorbereiding en uitgewerkt plan blijkt een gouden greep. Pim vervolgt: ’’Ter plaatse is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van het afwerken en afvinken van de planningslijst. Is een activiteit correct uitgevoerd, dan kan de betreffende medewerker door naar de volgende actie op de lijst. Ook voor alle benodigdheden, inclusief reserveonderdelen die voor het uitvoeren van dergelijke acties nodig zijn, heb ik alle voorzorgsmaatregelen op voorhand genomen.’’

Energiescan

Op de vraag waarom Ekro voor Airsave heeft gekozen, antwoordt  Anjo Kaatman: “Pim was voor ons geen onbekende. Hij liep hier immers in 2017 stage en had als jongeman toen al zijn eigen onderhoudsbedrijf in de pneumatiek. Als stage-opdracht voerde hij voor Ekro een energiescan en een audit uit conform ISO 11011. Door deze opdracht kregen we een gedegen inzicht in de status van onze pneumatische installaties. Zo werd inzichtelijk wat het persluchtverbruik is, de persluchtkwaliteit, de drukval en de energie-efficiency. Pim liet ons inzien dat daarmee zowel veel energie te besparen was als verdere stappen te maken waren in het verduurzamen van onze productie omgeving.’’ Pim licht toe: “Zo bleek, toen ik dit onderzoek uitvoerde, al snel dat de compressoren niet goed op elkaar waren afgestemd als gevolg van een niet goed ingestelde drukregeling. Daarnaast had Ekro te weinig vermogen  om alle pneumatische apparatuur en gereedschappen in de fabriek van voldoende perslucht te kunnen voorzien. Met het plaatsen van een extra compressor en het vervangen van een ouder model wordt nu fors bespaard op energie.‘’

Door het specialiseren en intensiveren van onderhoud en de expertise van Airsave is Ekro op een energiezuinige wijze verzekerd van voldoende perslucht om aan de vraag van haar afnemers te blijven voldoen.

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding