Op het erf bij de kalverhouder

Jillis en Anneke Slingerland houden 1300 kalveren in het Gelderse Hall. Sinds het voorjaar van 2020 is kalverhouderij Slingerland aangesloten bij IJsselvallei Boert en Eet bewust. Wij gingen voor de lockdown op bezoek.

02-02-2021

Een belangrijk onderdeel van de VanDrie Group zijn de 1100 kalverhouders die zorg dragen voor de kalveren die beschikbaar komen uit de melkveehouderij. Zo verschillend als deze kalveren zijn, zo uniek zijn ook de kalverhouders waar de VanDrie Group mee samenwerkt. Toch zijn er tevens overeenkomsten, bijvoorbeeld de toewijding en aandacht die kalverhouders iedere dag in hun werk steken.

Onlangs spraken we met Jillis Slingerland, een kalverhouder in Hall. Samen met zijn vrouw Anneke en kinderen worden er 1300 kalveren gehouden voor risico en rekening van Van Drie bv. Bij het betreden van het erf valt het direct op: er is veel ruimte voor groen bij de familie Slingerland. Grote bomen en struiken vormen de basis van de tuin. Dat blijkt geen toeval, naast kalverhouder is Jillis ook actief als hovenier. Natuurbeheer, ook voor de percelen rondom de kalverhouderij, zit er bij de familie Slingerland ‘gewoon’ bij in.

Diergezondheid en dierenwelzijn hebben in de kalverhouderij de hoogste prioriteit, vertelt Jillis. Dat blijkt onder andere uit de hygiënesluis die aanwezig is op de kalverhouderij. Iedereen die de stal wil betreden moet hier schone bedrijfskleding en schoenen aantrekken. Uiteraard dienen de handen grondig gewassen te worden. Zo zetten kalverhouders zich in om eventuele verspreiding van bacteriën of ziektekiemen tegen te gaan. Jillis: ‘’We laten geen kans onbenut om de gezondheid van onze dieren te borgen: goed voer, goede zorg en hygiëne, goede leefomstandigheden. In het verleden is er veel te doen geweest om het hoge antibioticagebruik bij kalveren. We verlagen het gebruik al jaren sterk. Binnen de VanDrie Group is er een reductie van 63%  gerealiseerd in 2020 ten opzichte van 2007.’’

Bij binnenkomst in de stal vallen de ruime stallen met daglicht direct op. Anneke legt uit: ‘’We hebben deze stal in 2018 laten bouwen. We voldoen aan de laatste eisen: lichte stallen en veel ruimte. Kijk maar!’’  Jillis: ‘’We doen het overigens niet alleen, mijn vader hield vroeger al kalveren en loopt regelmatig een ronde mee door de stal. Het zit in de familie. Onze kinderen helpen graag bij het voederen. Daar raken ze al aardig bedreven in”, vertelt Jillis zichtbaar trots. ‘’Dat is voor ons een extra stimulans om aan een toekomstig bestendige kalverhouderij te werken!‘’

We laten geen kans onbenut om de gezondheid van onze dieren te borgen: goed voer, goede zorg en hygiëne, goede leefomstandigheden. - Jillis Slingerland

Over de kalversector en veehouderij wordt veel gesproken merken Jillis en Anneke: ‘’We vertellen graag over ons vak. Iedereen vindt wat van  boeren en kalverhouders, maar lang niet iedereen is op de hoogte van wat wij daadwerkelijk doen op onze boerderij.” Daarom is de familie Slingerland vorig jaar lid geworden van IJsselvallei Boert en Eet Bewust. IJsselvallei Boert en Eet Bewust werkt aan de verbinding tussen boeren, tuinders en de samenleving in de IJsselvallei. Het initiatief stimuleert agrariërs om maatschappelijk verantwoord te ondernemen op een open en transparante manier. Aangesloten boeren worden gestimuleerd om hun lokale omgeving op een innovatieve manier te betrekken bij hun bedrijf. Zodat er echte en open gesprekken ontstaan en meer wederzijds begrip.

Er borrelen al nieuwe plannen, aldus Anneke: ‘’We willen in de toekomst graag een skybox realiseren in de stal, zodat geïnteresseerden via ramen een kijkje kunnen nemen in de stal en zelf kunnen zien hoe wij boeren.’’ Jillis vult aan: ‘Want door mensen bekend te maken met onze sector, hen uit te nodigen op ons erf, willen we de kalversector onder de aandacht brengen.”

Bezoek ook eens de pagina van kalverhouder Slingerland, zo blijf je op de hoogte van nieuws en activiteiten, klik hier!

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding