Een stap vooruit in de waardeketen met het verwaarden van wei

Als voedselproducent zoeken we telkens naar manieren om toegevoegde waarde te creëren met het produceren van veilige en voedzame dierlijke eiwitten. Vanaf dag één is de verwaarding van reststromen hierin een belangrijk onderdeel. Dat gedachtengoed nemen we mee in de positionering van ons bedrijf.

09-11-2021

Serum Italia, een dochteronderneming van de VanDrie Group in Italië, produceert wei proteïne concentraten (WPC) en andere weiderivaten voor sportvoeding en ingrediënten voor zuivelproducenten en levensmiddelenfabrikanten. Bert van den Burg, commercieel manager bij Serum Italia, vertelt over de waarde van wei, een reststroom uit de kaasproductie.

“Noord-Italië staat bekend om luxe kazen als Grana padano of Parmigiano Reggiano. Waardevolle producten in de economische zin van het woord, want de Italiaanse kaasmakers realiseren zo een hoge valorisatie van de melk. Lange tijd ging minder aandacht daardoor uit naar de waarde van een reststroom, de vloeibare wei. Dit werd in Italië veelal gebruikt om de varkens te voeren. Een gemiste kans, de wei bevat namelijk waardevolle bestanddelen. Door het te drogen kun je het concentreren tot een product dat voor minimaal 80% bestaat uit eiwitten.

In 2018 besloot de VanDrie Group deze kans te verzilveren met de overname van Serum Italia. Om voor humane consumptie te mogen produceren, gelden strengere eisen. Bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Dit betekende ook een omslag in ons denken omdat we te maken kregen met een andere markt: onze toekomstige klanten waren producenten van zuivel en sportvoeding. Die hebben andere behoeften dan veevoederfabrikanten.

Pas als je de behoefte van de klant én je eigen product goed begrijpt, kun je een volgende stap maken in de waardeketen. - Bert van den Burg

Met het betreden van de foodmarkt heeft de VanDrie Group met Serum Italia een stap vooruit gezet in de waardeketen. De lat ligt voor ons nu hoger, maar de valorisatie van wei daardoor ook. Jaarlijks verwerken wij zo’n 60.000 ton vloeibare wei. Ik zie genoeg kansen om daar meer waarde aan toe te voegen. Zo zijn er nog meer potentiële afnemers in de levensmiddelenindustrie en worden veel wei-producten in de medische-, kinder- en babyvoeding gebruikt. Wei-eiwit lijkt qua aminozuursamenstelling namelijk veel op borstvoeding. De VanDrie Group blijft investeren in de verwerking van vloeibare wei tot poedervormige producten met brede toepassing in de voedingsindustrie. Zo zijn we niet alleen op zoek naar manieren om waarde te creëren, maar gaan we tegelijkertijd de verspilling van waardevolle voedzame grondstoffen tegen.”

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding