Een duurzaam kalfsvel

Bij onze kalfsvleesverwerkende bedrijven wordt met de grootste zorg het kalfsvel losgemaakt van het karkas. Wat vervolgens met deze kalfsvellen gebeurt lees je in deze blog!

11-08-2020

Geen dier is hetzelfde. Ieder kalfsvel dat wij leveren is even uniek als een vingerafdruk en daar gaat onze hele keten met de allergrootste zorg mee om. Transport, kalverhouderij en kalfsvleesverwerkende bedrijven: elke schakel draagt bij aan het realiseren van een kwalitatief, hoogwaardig en duurzaam eindresultaat. Niet voor niets zijn onze kalfsvellen wereldwijd een veel gevraagd product.

Kwaliteitsbewust in de keten
Bij onze kalfsvleesverwerkende bedrijven wordt met de grootste zorg het kalfsvel losgemaakt van het karkas. Vervolgens worden de huiden naar Oukro, het kalfsvellenverwerkende dochterbedrijf van de VanDrie Group, vervoerd en gecontroleerd op beschadigingen. Als een kalf jong is, kan een huidbeschadiging zonder zichtbare littekens genezen. Onderhuids blijven de littekens echter wel aanwezig. Het is dus belangrijk dat iedere medewerker rustig en zorgvuldig omgaat met de kalveren. Een klein verkeerd gemonteerd boutje in een kalverstal kan al leiden tot schade aan de huid van het kalf.

Na uitvoerige controle en classificatie worden de kalfsvellen geconserveerd. In de regel vindt dit plaats door de vellen te zouten om vocht uit het vel te onttrekken en op te vouwen, waarna de vellen 14 dagen blijven liggen voor een optimale conservering. Een goede conservering verlengt de houdbaarheid van het vel. Dit is nodig omdat ongeveer 85% van de kalfsvellen geëxporteerd wordt naar leerlooierijen over de gehele wereld.

Het zouten van vellen drukt op duurzaamheidsprestaties. De vellen moeten voor verdere verwerking ontdaan worden van zout door de vellen te spoelen. Dit verhoogt het watergebruik en de afvoer van vuil water bij onze afnemers. Tegenwoordig worden steeds meer kalfsvellen vers afgeleverd bij de afnemer. Hiervoor worden de kalfsvellen bij Oukro gekoeld en de daaropvolgende dag uitgeleverd. De afnemer kan het kalfsvel daardoor direct verwerken, wat het zouten overbodig maakt.

Het aandeel zout dat gebruikt wordt om een vel te conserveren is hierdoor in tien jaar gereduceerd met 14% in 2019 ten opzichte van 2009.


Van kalfsvel naar designertas
Om van kalfsvel tot kalfsleer te komen, zijn grofweg vier stappen te onderscheiden. Deze vinden plaats bij afnemers van onze kalfsvellen: leerlooierijen over de gehele wereld.

Stap 1: Vellen worden bij een leerlooierij na binnenkomst gewassen en geweekt, overtollig haar en collageen worden hierbij verwijderd. Evenals vuil en vet- en vleesresten die nog aanwezig zijn op het vel.

Stap 2: Een kalfsvel bestaat uit een zogenaamde onderlaag en bovenlaag. Om tot kalfsleer te komen moet de bovenlaag, of toplaag, gescheiden worden van de onderlaag. Dit gebeurt in een splitmachine. De onderlaag is bruikbaar voor suède en soortgelijke lederproducten. De toplaag wordt verder verwerkt tot leer.

IEDER KALFSVEL IS EVEN UNIEK ALS EEN VINGERAFDRUK.

Stap 3: Leer is een natuurproduct en moet verder bewerkt worden om soepelheid en sterkte te garanderen. Dat gebeurt onder andere door het vel te drogen. Hierdoor wordt de levensduur van kalfsvellen verlengd.

Stap 4: Een laatste, voornamelijk esthetische, stap is het aanbrengen van structuur in het leer. Afhankelijk van het toekomstig gebruik van het kalfsleer wordt gekozen worden voor een soepele, gladde of ruwe structuur.

Waar gaat het heen?
Met haar vele modehuizen is Italië de grootste afzetmarkt voor onze kalfsvellen. In 2019 ging ongeveer 60% van onze vellen naar de Italiaanse lederindustrie. Ongeveer 18% van onze kalfsvellen wordt in Nederland verwerkt en 22% gaat naar China, Japan, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Onze kalfsvellen vinden vervolgens hun weg naar leerlooierijen, producenten van schoenen, tassen en kleding en naar de auto-industrie voor bekleding van interieurs.

Bovenstaande artikel is opgenomen in ons recent gepubliceerde MVO-jaarverslag over 2019. Het maken van een verslag op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is meer dan ooit van belang. Hierin zijn we open over onze resultaten waarop we afgerekend mogen worden. We laten hiermee ook zien welke inspanningen we gezamenlijk hebben geleverd in 2019. Dit alles om te zorgen dat we voorop blijven lopen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en maatschappelijke verbondenheid. Maar bovenal om te laten zien dat we trots zijn op de producten die we samen in onze keten maken. download ons MVO-jaarverslag viahttps://www.vandriegroup.nl/mvo/mvo/

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding