Herman Keurhorst met de wethouder voor zijn nieuwe zonnedak

De kalverstal in het zonnetje gezet

De kalversector is in beweging, waarbij iedere schakel zijn verantwoording neemt. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de kalverhouder. Herman Keurhorst, al bijna 25 jaar kalverhouder, pakt die rol graag met beiden handen aan.

23-04-2020

Een kalverhouderij vraagt om energie. Natuurlijk van de kalverhouder, die iedere dag de best mogelijke zorg levert aan de kalveren. Maar natuurlijk is ook verwarming, licht en ventilatie nodig. Dat brengt ons bij kalverhouder Herman Keurhorst. Al 25 jaar houdt Herman samen met zijn gezin kalveren en pluimvee in Beemte-Broekland, vlakbij Apeldoorn. Juist in het groene buitengebied had een bedrijf, Solarcentury, enkele jaren geleden de ambitie om een zonnepark te realiseren. Herman zag dit niet direct zitten en nam contact op met het bedrijf en de gemeente Apeldoorn.

De daken van de kalverhouderij zijn uitermate geschikt om zonnepanelen te plaatsen en daarmee een heus zonnedak te creëren. Keurhorst vertelt: ‘’Het gebruik van goede landbouwgrond voor zonnepanelen vind ik niet logisch. Als we daarvoor land gebruiken, moeten we eerst zorgen dat de daken vol liggen. Dat hebben wij nu gedaan.’’

Daarmee draagt de kalverhouderij van familie Keurhorst bij aan het streven van de sector om blijvend te verduurzamen. Op het zonnedak zijn 2950 panelen neergelegd. De capaciteit van dit zonnedak staat daarmee gelijk aan het stroomgebruik van ongeveer 200 huishoudens. Door aansluiting van het zonnedak op het energienet is het bedrijf van familie Keurhorst volledig energieneutraal en wekt het dus zelfs energie op voor andere huishoudens.

Het zonnedak van de familie Keurhorst is hierdoor het op één na grootste van de gemeente Apeldoorn. Een reden temeer om begin maart de wethouder duurzaamheid Maarten van Vierssen het dak officieel en feestelijk te laten openen.

Het gebruik van goede landbouwgrond voor zonnepanelen vind ik niet logisch. Als we daarvoor land gebruiken, moeten we eerst zorgen dat de daken vol liggen. Dat hebben wij nu gedaan. - Herman Keurhorst

Tegenhouden van het zonnepark is Keurhorst niet gelukt. Maar wel is door zijn inzet beter gekeken naar de uitvoering van het project. Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het park. Door samen te werken met landschapsontwikkelingsbureau Eelerwoude wordt het zonnepark landschappelijk ingepast, hiermee worden natuurlijke waarden in de omgeving gerespecteerd en versterkt.

Ook al is een gigantische verduurzamingsslag gemaakt; de familie Keurhorst is al bezig met het volgende project. Om het welzijn van de kalveren nog verder te verhogen, is subsidie aangevraagd en toegekend om zachte welzijnsvloeren aan te brengen in de kalverstallen. De kalversector is in beweging en kalverhouderij Keurhorst is hiervan een sprekend voorbeeld!

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding