Continu verbeteren: Tentego al 60 jaar relevant

Binnen de VanDrie Group zijn verschillende voederproducenten actief. Tentego uit Mijdrecht is daar één van. Tentego produceert al 60 jaar kalvervoeders en is nog altijd relevant. Hoe is het bedrijf in staat om continu te verbeteren?

30-03-2020

Sinds de oprichting in 1960 is Tentego een gewaardeerde en belangrijke partner voor de levering van voeders en aanverwante producten voor kalveren. Hoe blijft een 60-jarig bedrijf relevant?

Tentego is specialist in kalvervoeding. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf niet stil gestaan en heeft ze ook de kalverhouderij zien ontwikkelen. Cees Bouthoorn, hoofd productie bij Tentego, geeft aan: “Om voor een markt in ontwikkeling te produceren, moet je zorgen dat je de kwaliteit op orde hebt. Ook moet je in staat zijn om steeds te verbeteren.”

Veranderende omgeving
Het gehele voerpakket binnen de kalverhouderij is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. Zo is in de laatste tien jaar het aandeel vezelrijk ruwvoer dat verstrekt wordt aan kalveren flink toegenomen. Het ruwvoer is rijk aan nutriënten en mineralen en bevat meer structuur. Dit bevordert een stabiele pens. In deze maag van een kalf ontwikkelt zich een populatie aan pensbacteriën. Deze bacteriën zijn van invloed op de gezondheid het kalf. Zo zorgen boterzuur- en propionzuurbacteriën voor de groei van penspapillen. Deze papillen zijn essentieel voor de energie- en eiwitvoorziening van een kalf. De kalvermelk die bij Tentego gemaakt wordt, is daardoor ook in de afgelopen jaren veranderd. Het moet goed afgestemd worden op het toegenomen aandeel ruwvoer. Tentego zorgt dat het kalvermelk  smakelijk en nutritioneel goed van waarde blijft voor een kalf.

Om voor een markt in ontwikkeling te produceren, moet je zorgen dat je de kwaliteit op orde hebt. Ook moet je in staat zijn om steeds te verbeteren.  - Cees Bouthoorn

Theorie en praktijk
Om tegemoet te komen aan alle eisen die worden gesteld, zet Tentego in op innovatie. Daarbij gaan wetenschappelijke inzichten hand in hand met de 60-jaar praktijkervaring die het bedrijf heeft opgedaan. Zo worden er bijvoorbeeld in samenwerking met afdeling Research & Development van de VanDrie Group doorlopend nieuwe recepturen getest. Hiervoor beschikt men over een eigen proefbedrijf ‘De Haar’ in Scherpenzeel. Nieuwe recepturen zijn een uitdagende puzzel: naast kwaliteit en voedselveiligheid speelt ook rendement mee. Voeders moeten immers betaalbaar blijven voor afnemers. Tijdens dit onderzoeksproces wordt te allen tijden de gezondheid en het welzijn van het kalf kritisch gemonitord; een basisvoorwaarde voor goede kalvervoeders.

Betrouwbaar en Betrokken
Naast een kwalitatief hoogstaand product leveren staat service hoog in het vaandel bij Tentego, bijvoorbeeld door advies en begeleiding van de betrokken buitendienstmedewerkers. Deze kalverspecialisten bezoeken kalverhouders regelmatig en combineren hun professionele kennis van de hele keten met praktische knowhow in hun advisering.

Flexibel en Gepassioneerd
Op de productievloer is dezelfde passie en betrokkenheid terug te zien. De fabriek is zodanig ingericht dat er (indien nodig) binnen kort tijdsbestek een andere kalvervoeder geproduceerd kan worden, zonder concessies te hoeven doen op kwaliteit, traceerbaarheid en voedselveiligheid. Dit maakt Tentego uniek op het gebied van flexibiliteit. Cees Bouthoorn vertelt: “We hebben een flexibele organisatie en voelen ons volledig betrokken bij de kalveren en kalverhouder. Hoewel het logistiek vanzelfsprekend lastig is, zijn we in staat om zeer snel te schakelen. Zo kunnen we met trots onze kwaliteitsproducten uitleveren!”

Of het de recepturen zijn die getest worden op het proefbedrijf, het adviseren van de kalverhouder of het produceren van een veilig product is, bij Tentego wordt constant verbetering nagestreefd - elke dag weer al 60 jaar lang!

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding