Animal Welfare Officers

Verantwoordelijkheid nemen voor mens, dier en milieu zit in het DNA van onze bedrijven. Continu zoeken we naar manieren hoe we deze verantwoordelijkheid nog beter kunnen invullen. Onze Animal Welfare Officers hebben daarbij een belangrijke rol. 

09-12-2019

Verantwoordelijkheid nemen voor mens, dier en milieu zit in het DNA van onze bedrijven. Continu zoeken we naar manieren hoe we deze verantwoordelijkheid nog beter kunnen invullen. Onze Animal Welfare Officers hebben daarbij een belangrijke rol. 

Bij al onze slachterijen zijn Animal Welfare Officers aangesteld. Zij kennen het diergedrag, weten alles op gebied van dierwelzijn en de processen in het bedrijf. Naast de verplichte training ‘Dierwelzijn’ bij de SVO vakopleiding Food hebben de Animal Welfare Officers hun kennis verdiept op de Bristol University. Zo kunnen onze Animal Welfare Officers ervoor zorgen dat dieren binnen ons bedrijfsproces op de best mogelijke manier behandeld worden. 

Bij het bedrijf ESA is na aandringen van de dierenwelzijnsmedewerkers de wachtstal, drijfgang en verdovingsbox aangepast. Een voorbeeld hiervan is de groene verlichting die nu in de wachtstal schijnt. Dit zorgt voor een rustiger beeld voor de kalveren met minder schaduwen op de grond waardoor er minder schrikreactie is. Ook heeft het dierenwelzijnsteam hekwerk vervangen door plastic hekken en plastic strips of doppen. Hierdoor wordt het geluid gedempt en blijven dieren rustiger. 

Bij dochterbedrijf ESA zijn vier Animal Welfare Officers werkzaam. De teamleider van dit team vertelt: “Om als Animal Welfare Officer aan de slag te mogen, zijn we speciaal opgeleid door docenten van de universiteit in Bristol. Zo kom je tot nieuwe inzichten. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat een simpel middel als azijn kan helpen om dieren rustiger te houden. Azijn wordt over de rug van de dieren gesproeid waardoor geur gemaskeerd wordt. Hierdoor bespringen dieren elkaar minder en blijft de rust beter bewaard.” Ook communicatie is een belangrijke verantwoordelijkheid van het dierenwelzijnsteam. “Als Animal Welfare Officers zijn we getraind om duidelijk te zijn naar mensen van binnen of van buiten het bedrijf en hen aan te spreken als dingen niet goed gaan of om onze kennis op een effectieve manier over te dragen”, vervolgt de voorman. 

Momenteel werkt het dierenwelzijnsteam van ESA hard om de drijfgang aan te passen. Dit gebeurt volgens de inzichten van de Amerikaanse zoöloog Temple Grandin die veel onderzoek heeft gedaan naar dierenwelzijn in slachterijen. “Eén van de dingen die we willen implementeren is alle obstakels uit de drijfgang wegnemen. Dat klinkt logisch maar een rund kijkt anders naar dingen dan wij dat doen. Een streep op de vloer of een oneffenheid in de muur, kan voor een dier al een enorme obstakel zijn. Simpelweg omdat het dier het niet kent en anders naar dingen kijkt”, aldus de initiator van het project. 

Onze Animal Welfare Officers weten voortdurend te innoveren op het gebied van dierenwelzijn. Innovatie is het hart van onze organisatie. Zo maken we onze keten sterker en duurzamer.

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding