De oude Mercedes bus waarmee de reis van Alpuro Breeding begon.

Al 25 jaar de partner in kalveropfok!

Deze maand is het 25 jaar geleden dat Alpuro Breeding het levenslicht zag. Het begon met een plan en een oude Mercedes bus. Tegenwoordig rijden meer dan 35 specialisten in kalveropfok door Nederland, België, Duitsland en Denemarken om melkveehouders te ondersteunen in het gezond groot brengen van hun kalveren.

18-06-2020

Deze maand is het 25 jaar geleden dat Herbert Bouwers de opdracht kreeg om de boer op te gaan en te verkennen of er markt zou zijn voor kalvermelk van Alpuro bij melkveehouders. Alpuro was tot dat moment uitsluitend actief in kalveren, maar zocht naar nieuwe afzetmarkten.

Onder de naam Alpuro Breeding ging Herbert langs melkveebedrijven om ze het toenmalige productassortiment aan te bieden en te verkopen. Herbert blikt terug: Die begintijd was  prachtig. Het pure pionieren in een grote, nog onontgonnen markt. Op jezelf aangewezen, maar ook met veel vrijheid. Zelf bedenken hoe je een klant kunt overtuigen om met je samen te werken. Als dat lukte, was je de koning te rijk.”

Schot in de roos

Het concept van Alpuro Breeding bleek een schot in de roos. Het begin van een mooi avontuur in 1995, werd het  begin van een missie. De verkoop aan melkveehouders sloeg aan en Herbert ontwikkelde in de loop van de tijd een totaalconcept waarbij de veehouder kon rekenen op kennis en begeleiding met een assortiment van fokmelkpoeders, aangevuld met kalverbrok, ondersteunende producten en later ook kalverhuisvesting.

Herbert’s bus werd al snel te klein en vanaf 1997 werd een team met kalverspecialisten gevormd. De service en dienstverlening bleef onveranderd en bestaat tot op vandaag uit een gedegen analyse van de kalveropfok, waarbij de groei en gezondheid van de kalveren centraal staat.

Crisis maakt zelfstandig

In 2001 was er ineens mond-en-klauwzeer (MKZ). MKZ is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij onder andere runderen, varkens, schapen, geiten en herten. Het bleek een crisis van ongekende omvang met ook grote financiële gevolgen voor de Nederlandse veesector. Alpuro werd zwaar geraakt omdat zowel de slachterij als het mengvoerbedrijf in de zogenaamde MKZ-driehoek, het zwaar getroffen gebied tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer, lagen. Dit vormde de aanleiding om de kalveropfok om te vormen  tot een zelfstandig bedrijfsonderdeel,  Alpuro Breeding BV.

Ontwikkeling

De laatste jaren heeft Breeding een verdere vlucht genomen. Herbert: “In 2011 werd Alpuro Breeding overgenomen door de VanDrie Group. We kregen volop de ruimte voor verdere ontwikkelingen.’’ De kalverspecialisten van Alpuro Breeding hebben een compleet pakket met verschillende “tools” tot hun beschikking  om melkveehouders optimaal te ondersteunen. Denk aan een meetprogramma om de groeicurve van kalveren te bepalen, of het uitvoeren  van mesttesten. Ook het correct afstellen van de drinkautomaten behoort tot de service.

Tevens wordt meegedacht over de huisvesting en kan de ventilatie in beeld worden gebracht met bijvoorbeeld rookpatronen of zelfs klimaatsensoren. Uiteindelijk wordt dit samengevat in een algeheel managementadvies aan de melkveehouder. Alpuro Breeding kijkt steeds hoe het zich verder kan ontwikkelen. Herbert geeft aan: “We zagen dat we ons concept ook in een andere sector konden uitvouwen. We houden ons nu ook bezig met lammeropfok. Inmiddels zijn drie lammerspecialisten werkzaam die schapen- en geitenhouders helpen bij de opfok van hun lammeren.”  De totale buitendienst bedraagt vandaag ongeveer 35 specialisten, met een binnendienst van 10 fte. De belangrijkste afzetlanden zijn Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

 In 2011 werd Alpuro Breeding overgenomen door de VanDrie Group. We kregen volop de ruimte voor verdere ontwikkelingen. – Herbert Bouwers

Herbert vertelt enthousiast : “Het is mooi om te zien dat de meeste “jonge honden van het eerste uur” nog steeds van de partij zijn. Naast de bediening van hun klantenkring vervullen zij met hun ervaring ook een rol bij de begeleiding van weer nieuwe jonge talenten. Er is gunning onderling en dat is tekenend voor de goede sfeer die we hebben binnen ons bedrijf.”  

Het 25 jarig jubileum van Alpuro Breeding had Herbert zich anders voorgesteld. De geplande feestelijkheden, voor het personeel, de klanten  en alle andere partners van Alpuro Breeding kunnen helaas onder de huidige omstandigheden niet doorgaan zoals gepland. Maar van uitstel komt geen afstel! Er lopen alweer volop nieuwe plannen en ideeën, hierover hopen we u binnenkort meer te kunnen vertellen!

  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding